U subotu 29.04. održan je tradicionalni turnir Labinska republika u kategoriji dječaka U11. Na turniru su nastupili RK Zamet, MRK Kozala i PŠR iz Primorsko goranske županije i RK Rovinj, RK Medulin, RK Arena Pula i domaćin turnira, RK Rudar Adria Oil s dvije ekipe. Kroz grupnu fazu natjecanja u dvije skupine i knockout fazu odigrano je ukupno 18 utakmica u dvije dvorane SC Franko Mileta.

Nakon prošlogodišnjeg iznenađujućeg trećeg mjesta, RK Rudar Adria Oil ove je godine, u konkurenciji osam klubova iz Istarske i Primorsko goranske županije, osvojio zlatni bač na domaćem turniru Labinska republika.

Put do finala, kao i samo finale mladi kovari su odradili bez greške. Grupnu fazu natjecanja odradili su bez poraza, bili su bolji od MRK Kozale, RK Medulina i PŠR-a. U istom ritmu nastavili su i u polufinalu gdje su se sreli s drugoplasiranim iz skupine B, s riječkim Zametom. U drugom polufinalnom paru MRK Kozala je na krilima svog vratara iznenađujuće pobijedila favorizirani i prvoplasirani iz skupine B, RK Rovinj, tako da smo u finalu imali reprizu utakmice iz grupne faze, RK Rudar Adria Oil protiv MRK Kozale.

Kovari su ponovili dobru utakmicu protiv uvijek neugodne riječke Kozale te na kraju slavili i osvojili zlatni bač na turniru Labinska republika rezultatom 12:9. U utakmici za treće mjesto RK Rovinj se iskupio za neočekivani poraz u polufinalu te uvjerljivo pobijedio RK Zamet rezultatom 12:6. U nastavku poretka peto mjesto zauzeo je PŠR koji je u utakmici za finalni plasman bio bolji od RK Rudar Adria Oil 2 rezultatom 9:4, na sedmom mjestu našla se ekipa iz Medulina koja je pobijedila svoje susjede RK Arenu Pula rezultatom 10:6.

Osim nagrada za plasman, na turniru su kao i uvijek do sada podijeljene pojedinačne nagrade za najboljeg igrača, strijelca, golmana i, od prošle godine nagrada za najbrži šut. Svi igrači imali su priliku mjeriti brzinu šuta, a najbrži među njima bio je Damon Vasiljević iz RK Rovinja, kojemu je izmjeren šut brzine 75 km/h. Za najboljeg golmana turnira izabran je Antonio Kljajić iz MRK Kozale, dok je nagradu za najboljeg strijelca, a ujedno i za najboljeg igrača turnira osvojio Petar Hrvatin Datos koji je briljirao u igri kovara i pritom zabio 28 pogodaka. Nagrade je svim dobitnicima uručio naš reprezentativac Niko Franković, koji je isto tako ne tako davno (2018.) vodio svoju generaciju do zlata i pritom osvojio nagradu za najboljeg strijelca na istom turniru.

Rezultati utakmica

Trener Goran Vlačić, nakon turnira nije krio oduševljenje postignutim rezultatom. “Svi skupa možemo biti zadovoljni jer smo odigrali jedan odličan turnir. Dečki su odigrali odlično svaku utakmicu, uspjeli su održati kontinuitet kroz svih 5 utakmica što nam je bilo jako bitno jer nam ubrzo slijedi završnica prvenstva Hrvatske na kojoj se igra gotovo identičan sustav natjecanja pa možemo reći kako nam je turnir bio mala proba za puno zahtjevnije stvari koje su pred nama. Cijela ekipa je odigrala odlično na čemu im čestitam, i naravno pohvale mladom Datosu na duploj nagradi, ali pohvale naravno i svim ostalim dobitnicima nagrada, kao i svim ostalim natjecateljima koji su učinili ovaj turnir zanimljivim.” 

Treba napomenuti kako je i druga ekipa RK Rudar Adria Oil, pod vodstvom trenera Tomislava Stubičara odigrala isto tako lijep i zanimljiv rukomet. Pomlađena ekipa kovara bila je jako blizu prolaska u polufinale kao drugoplasirana momčad skupine B. U utakmici protiv Zameta vodili su do pred sam kraj utakmice, ali nakraju nespretno prepuštaju vodstvo Riječanima za prolaz u polufinale. Šteta jer bi u suprotnom bilo bi zanimljivo gledati polufinale između dvije ekipe RK Rudar Adria Oil – nadajmo se neke druge godine.