Voditeljica Labinske škole rukometa Adrijana Prosenjak, koja je ujedno i izbornica ženske juniorske reprezentacije Hrvatske, upisala je prvu pobjedu na Europskom prvenstvu koje se od 8. do 18. srpnja održava u Sloveniji. Izabranice Adrijane Prosenjak u prvoj su utakmici upisale pobjedu nad Austrijom rezultatom 24:23 (13:12).

Osvrt na utakmicu:

Naše predstavnice su igrale bez izmjena obrana – napad. Prvi pogodak za Hrvatsku na ovoj europskoj smotri, postigla je Mia Brkić. U drugoj minuti, Lucija Blašković brani sedmerac austrijskoj igračici, ali njezine suigračice na drugoj strani ne uspijevaju obranjeni sedmerac pretvoriti u vodstvo. Upravo su čvrste obrane na obje strane, obilježile ovaj dvoboj na samom početku.

Prvo isključenje bilježimo na hrvatskoj strani kad je na “hlađenje“ poslana Klara Birtić. Bilo je to u 11. minuti kod rezultata 3:3. U 16. minuti, drugi sedmerac na utakmici zaustavlja naša Lucija Blašković i sprječava da Austrijanke odu na +2. Već u sljedećem napadu, Bruna Zrnić poravnava rezultat na 5:5. Nakon toga, ono što nije dobra vijest u hrvatskim redovima je drugo isključenje Klare Birtić, a odmah za njom, dvije minute je dobila i Mia Brkić. U tim trenucima, Austrija prvi put bježi na +2, bilo je 7:5. Ali, naše djevojke su uporne i ne dopuštaju Austriji da se odvoji više od +2. Nakon toga, fantastičnom serijom u samom završetku prvog dijela, dolaze do izjednačenja, a zatim i minimalnog vodstva s kojim Hrvatska odlazi na predah, 12:13.

U nastavku, čvrste obrane i jak tempo su se nastavili. U uvodnim minutama, Mia Brkić je zaradila drugo isključenje, a Austrija to iskoristila za izjednačenje, 13:13. Međutim, naše juniorke čudesnom energijom odlaze na +2, 14:16 te je austrijski izbornik primoran tražiti minutu predaha. Austrija zatim dolazi na -1, ali raspoložena Hrvatska i dalje uvjerljivo drži +2. Bilo je tako sve do 50. minute, a onda nekoliko promašenih udaraca na našoj strani Austrija kažnjava i stiže do izjednačenja, 18:18. Taj udar se nastavlja i u 53. minuti prednost od +2 seli na stranu Austrije, 21:19. U tim trenucima, Hrvatska je bila nesigurna i u obrani i u napadu, što je Austrija iskoristila za +3. Nadalje, Iva Brkljačić koja je na našem golu zamijenila Luciju Blašković brani Austrijankama, a Petra Frančić brzo zabija za -1, 21:22.

U 57. minuti i napetoj završnici, za 22:22 pogađa Klara Birtić. Na ulasku u 59. minutu, ponovno je +1 za Austriju, 23:22. Na drugoj strani, uzvraća kapetanica Ana Buljan, na semaforu svijetli 23:23. Udarac Austrijankama brani Brkljačić, ali brzopletpost i velika želja u našim redovima dovodi to toga da ne iskorištavamo novi napad, odnosno gubimo loptu. Austrija zove time-out, a udarac s krila briljantno brani Brkljačić, baca daleku loptu koju sigurno hvata Mia Brkić i zabija pobjednički pogodak za 23:24 i veliko slavlje naših juniorki.

Bruna Zrnić je nosila Hrvatsku s 8 postignutih pogodaka i proglašena je igračicom utakmice na našoj strani. S druge strana, fantastična je bila Kristina Dramac s 9 zgoditaka.

Izvor Hrvatski rukometni savez.

Hrvatska je u skupini s Austrijom, Francuskom i Crnom Gorom. Jučer je odigrana utakmica protiv Austrije a već danas slijedi utakmica protiv Fancuske u 13:00 sati, te 11. srpnja s Crnom Gorom u 15:00 sati. Sve utakmice Europskog juniorskog prvenstva možete pratiti uživo na ehftv.com.